Јаболко

јаболкоЈаболкото ( Malus domestica ) е дрво од родот Malus , припаѓа на семејство Розоцветни ( Rosaceae ), и е една од најшироко култивирани дрвја.Типот потекнува од Западна Азија. Јаболката се меѓу првите дрвја кои биле култивирани од луѓето, а разновидноста на сорти достигнува до 7500. Најпогодни почви за јаболкото се глинести и длабоките песочни-глинесто-песочни почви . Таа се развива и на потешки почви, но при подобра обработка. Во песочни и чакалести почви не успева, освен ако тие се ораат и наводнуваат редовно и изобилно. Во вкупното производство на овошје јаболкото зазема преку 50%.

САДЕЊЕ : Во зависност од временските услови, почвата и најмногу од подлогата се избира растојанието на садењe.
-Кај слабо почвените подлоги од 3 до 3,5 метри меѓу редови и од 1, 20 до 2 метри во редот.
-Кај средно почвените подлоги од 3 до 4 метри меѓу редови и од 2 до 4 метри во редот.
-Кај силно почвените подлоги од 6 до 7 метри меѓу редови и од 4 до 6 метри во редот.

Димензиите на јаболковите дрвја, нивното прородување и времетраењето на живот зависат во голема мера од растот и сила на подлогата.
За големи овошни насади консултирајте се со нас.

Лиценцираниот расадник Агрокласик ви ги нуди следните врсти на јаболка:

gold by
ГОЛДЕН БИ
Рок на зреење: 1-10 Септември
Опрашители: Црвен Делишес, Ројал Гала, Ајдаред, Грин Смит, Фуџи
Плодови: Големи, просечна тежина 150-160 грама

ripe red apple with green leaf isolated on white
РЕД ЧИФ
Рок на зреење:
1-10 Септември
Опрашители: Молис Делишес, Грин Смит
Плодови: Големи, просечна тежина 160-170 грама

grannysmithapple
ГРИН СМИТ
Рок на зреење: 20-30 Октомври
Опрашители: Златен Делишес, Молис Делишес, Мелроуз, Ајванија
Плодови: Големи, просечна тежина 175 грама

mollies
МОЛИС ДЕЛИШЕС
Рок на зреење: 15-20 Август
Опрашители: Златен Делишес, Грин Смит и Старкримсон
Плодови: Големи и многу големи, просечна тежина 180-220 грама

royal
РОЈАЛ ГАЛА
Рок на зреење: 15-25 Август
Опрашители: Златен Делишес, Грин Смит и Фиџи
Плодови: Средна големина

apple-belgolden-bg_clip_image001
БЕЛ ГОЛДЕН
Рок на зреење: 20-30 Септември
Опрашители: Ајдаред, Грин Смит и Фиџи
Плодови: Големи, просечна тежина 190 грама

golden_delicious_apple_tree-image1
ЗЛАТЕН ДЕЛИШЕС
Рок на зреење: 15-20 Септември
Опрашители: Црвен Делишес, Мелроуз и Грин Смит
Плодови: Средно големи до големи

Apples_Malus_pumila_Summer_Scarlet-1.medium
СКАРЛЕТ
Рок на зреење: 20-25 Август
Опрашители: Златен Делишес, Грин Смит и Ајдаред
Плодови: Средно големи до големи

florina
ЛЕРИН
Рок на зреење: 25-30 Октомври
Опрашители: Златен и Црвен Делишес, Грин Смит, Ајдаред и Мелроуз
Плодови: Средно големи до големи

fuji
ФУЏИ КИКУ
Рок на зреење: 15-20 Октомври
Опрашители: Џонатан, Златен Делишес и Грин Смит
Плодови: Големи, просечна тежина 190-200 грама

© 2018: Агрокласик. Сите права се задржани. | Изработено од Elite Web.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress