Цреша

црешиЦрешата потекнува од Мала Азија од каде е пренесена прво во Европа, а понатаму во други делови на светот. Стопанското значење на црешата се огледа во тоа што многу едноставно се одгледува, живее доста долго, рано прородува, плодовите рано созреваат и се многу ценети на пазарот , а покрај сето тоа раѓа редовно и обилно секоја година. Негативно за оваа култура е тоа што поради висината на овошките тешко се бере. Денес оваа негативност е отсранета со калемење на слабо бујни подлоги, а овошките се формираат со ниска круна така да плодовите може да се берат од земја. Црешата спаѓа во фамилија Rosaceae, подфамилија Prummoideae, род Prunus или Cerasus, а вид Prunus или Cerasus avium, која е родоначалник на над 200 сорти културни цреши.
Црешата е еден од најпосакуваните овошни видови.Успешно може да се одгледуваат цреши во целата земја, вклучително и на асфалтирана подлога од 800-900 метри надморска височина. Црешата особено не е многу внимателна кон изборот на почвата, па затоа се развива добро и на почви измешани со карпи, камен, троска, песок и др. Несоодветни почви за црешата се многу тешките глинести и варовни почви. Таа се развива најдобро на лесните и проветрени почви.

Растојание на садење:
За калемки калемени на дива цреша меѓу редови 5 – 6 метри а во редот 4 – 5 метра.
За калемки калемени на послаби подлоги (гизела 5, гизела 6, максма) 4 х 3, 4 х 2 метра.
За вишни оддалеченоста на садење се помали од оние на цреша.
За големи овошни насади консултирајте се со нас.

Лиценцираниот расадник Агрокласик ви нуди неколку сорти на цреши:

download (3)
КОРДИЈА
Рок на зреење: 20-30 Јули
Опрашители: Ван, Хеделфингенска, Реџина, Стар, Сам
Плодови: Многу големи

A (6)
БИНГ
Рок на зреење: 15-20 Јуни
Опрашители: Ван
Плодови: Големи, просечна тежина 7.1 грама

A (7)
БИГАРО БЈУРЛА
Рок на зреење: 10-15 Мај
Опрашители: Наполеон, Хеделфингенска, Лори
Плодови: Големи, просечна тежина 7.4 грама

A (8)
ВАН
Рок на зреење: 15-20 Јуни
Опрашители: Бинг, Рајниер
Плодови: Големи, просечна тежина 7.3 грама

ft316_hi
ЛАПИНС
Рок на зреење: 20-30 Јуни
Опрашители: Оваа сорта е самоопрашител
Плодови: Големи до многу големи

ecomproducts-img1-1064
РЕЏИНА
Рок на зреење: 20-25 Јуни
Опрашители: Шнајдерова, Хеделфингенска
Плодови: Големи до многу големи

download (4)
СКЕЕНА
Рок на зреење: 25 Јуни-5 Јули
Опрашители: Оваа сорта е самоопрашител
Плодови: Многу големи, просечна тежина 12 грама

cherry_sweetheart
СВИТ ХАРТ
Рок на зреење: 20-30 Јули
Опрашители: Оваа сорта е самоопрашител
Плодови: Големи

ferrovia
ФЕРОВИЈА
Рок на зреење: 5-15 Јуни
Опрашители: Оваа сорта е самоопрашител
Плодови: Многу големи

Early lory-new
ЛОРИ
Рок на зреење: 5-10 Мај
Опрашители: Бигаро Бјурла, Скеена
Плодови: Многу големи

© 2018: Агрокласик. Сите права се задржани. | Изработено од Elite Web.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress