Дренка

дренкиОбичен дрен Cornel – Cornus mas е грмушка или дрво со височина од 7 метри. Листовите му се со елипсовидна форма и со многу специфични, долги криви странични жилки. Вегетативните пупки се издолжени, тесни и заострени, а цветните – сферични, покриени со светли сивожолти снегулки. Боите му се жолти, распоредени на кратки странични разгранувања. Дренот е еден од најголемите рано цветни видови. Цвета пред резлистување. Плодовете на дренот се богати со витамин Ц, со апсорбирачки органски киселини и со минерални соли, се користи од страна на човекот уште во антиката не само за храна, туку и како важно лековити-профилактично средство. Плодовите се конзумираат во свежо состојба, откако омекнат, зрела во септември-октомври. От плодовите на дренот се подготвуваат многу вкусни сокови, компоти, сирупи, мармалади, желеа, и др. Кај нас главно во домашните дворови се одгледува како културно декоративно растение, рано ррасцветува, има добро обликувана круна и убави плодови.

Дренот е долгогодишна култура. Кај нас може да се одгледува дрен на сите местоположби и на најразлични почви, но кај него највеке му одговараат потоплите и проветрени места во подножјата на планините. Тој плододава подобро при страно опрашување, затоа е соодветно во двор градина да има барем два сорти.

Дрвата се садат на растојание 3х4, 4х4, 5х4. Добивите од дрво достигнуваат до 100 кг.

Издржлив е на ниски температури до минус 28С.

© 2018: Агрокласик. Сите права се задржани. | Изработено од Elite Web.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress