Боровница

download (5)

Зошто боровинки?

Во последниве години, интересот за плодовите од боровница е се поголем, одгледувањето на американски боровинки во светот и во нашата земја е во пораст, бидејќи основните својства што ги содржи имаат антиканцероген ефект, и големото присуство на антиоксиданси кои ги уништуваат слободните радикали во човечкото тело.
Пазарот на ЕУ е отворена за боровинки од Македонија, особено во јуни и јули, затоа што приливот на свежи боровинки и од други делови на светот во текот на овие месеци се намалува значително. Домашниот пазар, исто така може да проголта големи количини на свежи боровинки, и оние за обработка. Приносите се редовни а примена на соодветна земјоделска технологија дава висок принос и одличен квалитет.Инвестирање во интензивно производство на боровинки, е инвестиција како сто холанѓаните знаат да кажат е инвестирање во иднината на своите внуци, бидејќи боровницата е во полна родност и повеќе од педесет години.

Износот на инвестицијата?

За засадување на култивирани садници од боровинки се користат двегодишни или три годишни контејнери садници.Секоја садница е купена во контињер со развиен коренов систем, кој гарантира сто проценти прифаќање садниците. Баш поради овие причини цените на садници се околу пет евра. По овој момент во Македонија не постои организирано производство на садници од боровница, така што сите количини се увезени од Европската унија, која има добра страна, а тоа се карактеризира со високо изразен квалитет на садениот материјал – ослободен од вируси и габични заболувања.
За површина од еден хектар треба да обезбедат околу 2000 до 2500 садници, Високо приноси за производство не може да се замисли без системи за наводнување капка по капка.

© 2018: Агрокласик. Сите права се задржани. | Изработено од Elite Web.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress